TT Biztonságtechnika… hogy ne féljen!

Kamerás rendszerekről általában

A biztonsági kamera rendszereket más néven CCTV (Closed Circuit TeleVision) Zártláncú TV rendszereket előszeretettel használják a vagyonvédelemben. A CCTV kamerás őrzésvédelmi rendszerek a legkülönfélébb területek, objektumok kamerás megfigyelésére, az események rögzítésére alkalmasak.


Beltéri kamera
Cső kamera
Doom kamera
Digitális képrögzítő
A kamerás rendszerek biztosítják az események élőképes megjelenítését, rögzítését és archiválását. Alkalmazható lakásokban, irodákban, üzemekben az események nyomon követésére akár távolból is.

Analóg vagy digitális kamerákkal zárt vagy nyílt videó rendszerek alakíthatók ki. A CCTV rendszer összekapcsolható behatolásjelző vagy lakásautomatizálási rendszerekkel egyaránt.

Kaputelefonba, ajtókukucskálóba szerelhető kamerákkal egyszerű megfigyelő rendszert lehet kialakítani. Alkalmazása nagyon praktikus dolog. Például, ha csöngetnek, akkor a tv képernyőén (a videó bemenetre kapcsolva) meg tudjuk nézni, hogy ki a látogató.

A kamerák lehetnek még rögzített, különféle esztétikus vagy speciális burkolatokba szereltek. Felszerelhetők beltérben és kültérben szabotázsálló kamera burkolatban. Ezek a fixen telepített kamerák fogják nyomon követni az eseményeket.

A kamerák által szolgáltatott képek nem csupán megjeleníthetők vagy tárolhatók, de feldolgozás után ki is értékelhetők különféle vezérlések biztosítása céljából. Erre példa a személyazonosítás, mozgásérzékelés által vezérelt riasztó.

A videó rendszer által szolgáltatott képanyag tárolható analóg vagy digitális módon. Az utóbbi megoldásnál már kínálkozik a rendszerek távoli hozzáférésének biztosítása, az egyes rendszerek egyetlen központból való felügyelete.

A kamera rendszer általános felépítése

Analóg rendszerek tulajdonságai

A kamerák koax kábelen csatlakoznak a multiplexerhez és a rögzítőhöz. Ahhoz hogy a felvett képet számítógépen keresztül figyelemmel kísérhessük, szükség van a rendszerhez kapcsolni egy webszervert.

Digitális kamera rendszerek

Itt a kamerák már IP kamerák, amit közvetlenül helyi hálózaton el lehet érni. Ez által a kamera által szolgáltatott képet az interneten keresztül a világ bármely pontján megnézhetjük. DVR (Digital Video Recorder) rögzíti a képet HDD-re, és archiválni (biztonsági mentést) lehet CD-re, DVD-re, pendrive-ra készíteni.

Napjainkban használt eszközök

Dome kamera Esztétikus beltéri kamera, irodákba, üzletekbe, lakásokba

Kompakt kamera Kül- és beltérre egyaránt használható, infra megvilágítással, így éjszaka is lát.

Panel kamera Rejtett kameráknál, kaputelefonokban és ajtókukucskálókban használatos.

Ipari kamera Általában kameraházban objektívvel használják.

Asztali rögzítő A kamerák képeit rögzíti HDD-re. Létezik 4 és 8 csatornás, számítógép hálózatra köthető típus.

PC-s rögzítőkártya Számítógépbe illeszthető rögzítőIroda: 3200 Gyöngyös, Jókai u. 10., Tel.: (37) 500-450, (30) 560-5008; (30) 692-0200, Fax: (37) 500-450, E-mail: info@ttb.hu, Web: www.ttb.hu

© 2022 A honlapot készítette: Kolibri Informatika